Ce salarii primesc tinerii absolventi care se angajeaza pe pozitii de entry level

Salariul de inceput pentru tinerii absolventi de facultate variaza intre 1.300 si 2.500 de lei, arata studiul realizat de firma de audit si consultanta fiscala PwC Romania.


Cel mai rau este ca acelasi studiu arata ca un tanar proaspat absolvent care se angajeaza intr-o banca primeste un salariu de 1.300 de lei net pe luna, in timp ce daca s-ar angaja intr-un supermarket ar primi 1.500 de lei net.

Studiul mai arata ca salariul entry level pentru tinerii absolventi care se angajeaza in sectorul productiei industriale sau al bunurilor de larg consum este de 1.700 de lei, in timp ce companiile farmaceutice ofera salarii entry level de aproximativ 2.500 de lei net.

Potrivit studiului PayWell, salariile angajatilor din mediul privat au crescut in medie cu 3,7% in 2016, sub nivelul de 4,1% inregistrat in 2015 si de aproape patru ori mai putin fata de cresterea de 13,5% inregistrata in urma cu opt ani.

"Salariile pentru tinerii care se angajeaza in banci sunt foarte mici, apropiate de nivelul minim. Cand m-am angajat in banca, in 2011, am primit un salariu net de 800 de lei, dupa 6 luni a crescut la 1.000 de lei net si dupa un an si jumatate la 1.200 de lei net. Multi colegi de-ai mei au plecat din banca si s-au angajat la companii din alte domenii de activitate din cauza salariilor mici. Eu am ramas in sectorul serviciilor financiare, la o institutie financiara nebancara", a spus Lucian B., 27 de ani, absolvent al Facultatii de comert din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, citat de ZF.

  
 

Cele mai mici cresteri salariale s-au facut in banci, unde angajatii au primit o crestere salariala de doar 2,6% anul acesta. Spre comparatie, in 2008, bancherii au primit, in medie, cate 13% in plus la salarii, arata acelasi studiu.