Criza fortei de munca se intensifica. Ce considera specialistii

Despre criza fortei de munca si dificultatea in a gasi specialistii in varii domenii s-a tot discutat in ultima vreme, iar angajatorii par din ce in ce mai ingrijorati.


In acest sens, un studiu efectuat de KeysFin, tinand cont de datele puse la dispozitie de Institutul National de Statistica si Eurostat, arata ca economia se indreapta catre o criza fara precedent, in ceea ce priveste forta de munca. Din ce in ce mai putini specialisti, iar numarul salariatilor se afla in scadere, in marile companii.

Asa cum era de asteptat, cea mai mare cerere de forta de munca este in Bucuresti, unde este nevoie de 16.000 de salariati, iar capitala este urmata de Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Ploiesti si Constanta.

Locuri de munca disponibile in prezent

In industria prelucratoare sunt disponibile 15.793 de locuri de munca, iar sectorul de sanatate (8461) si comertul (5216) se afla, alaturi de sectorul public, pe lista cu cele mai multe joburi.

„Cea mai mare cerere de forta de munca este in randul specialistilor cu 17.731 posturi, aproape dubla fata de 2009, dar ramane mult sub nivelul record din 2007 de 22.295 posturi. Datele statistice arata ca sunt la mare cautare si meseriasii din domeniul serviciilor (8.205 posturi), alaturi de operatorii de instalatii si masini/asamblori de masini si echipamente (7.035) si de muncitorii calificati (6.904 posturi).

Per ansamblu, pe fondul cresterii economice, cererea de angajati calificati in economie a evoluat sustinut in ultimii ani, insa ramane sub nivelul de acum 10 ani”, conform analistilor de la KeysFin.

Romania avea in 2016 o populatie ocupata de 8,45 milioane in sistemul public si privat, fata de 9,35 de milioane in 2007, arata studiul KeysFin.