De ce din ce in ce mai multi oameni isi dau demisia

Principiile neoliberaliste au influentat treptat, la scara din ce in ce mai mare, felul in care oamenii isi privesc alegerile importante din viata, propria persoana sau locul de munca. In plus, din ce in ce mai multi specialisti din domeniul afacerilor sau autori care scriu despre antreprenoriat au inceput sa scrie despre cum oamenii trebuie sa investeasca in propria persoana si despre cum ar trebui sa se vada ei insisi ca pe niste afaceri propriu-zise, promovand un set de reguli, cunostinte si


Intr-un eseu publicat de Aeon, se explica faptul ca aceasta schimbare adusa de cei mentionati mai sus a coincis cu perioada in care se schimba si felul in care se stabilea valoarea unei companii. Dominatia actionarilor pe piata globala a dus treptat la reducerea angajamentului luat de salariati fata de companii deoarece beneficiile acordate salariatilor si deciziile actionarilor nu fac casa buna la nivel mondial. 

Cu cat forta de munca e mai ieftina, cu atat o afacere se poate extinde mai rapid. Chiar daca piata asa functioneaza, lucrurile par sa fie in detrimentul companiilor care pun din ce in ce mai putin pret pe salariati. 

In prezent, unele companii isi regandesc schema de functionare si incearca sa se elibereze de obligatiile contractuale pe termen lung, cum ar fi pensiile sau alte avantaje in natura. Sunt preferati angajatii care muncesc mai intens pe proiecte mai scurte, fara a avea impus un program full-time care scade adesea productivitatea, fiind lipsit si de obiective clare. 

Chiar daca nu e o practica recunoscuta, spune aceeasi sursa, companiile prefera angajati care pot fi concediati simplu si fara complicatii, precum si salariati care nu asteapta angajamente pe termen lung cerute de firma. Insa, atentioneaza publicatia Aeon, aceasta politica e cu doua taisuri: locurile de munca pe durata determinata ii fac pe salariati sa isi doreasca astfel de contracte mai scurte. Prin urmare, firmele incep sa angajeze oameni pregatiti din start sa renunte la primul hop.