Din ce cauza cei mai multi oameni nu au succes

La prima vedere, diagnosticul e tragic. Sa nu cunosti niciodata succesul in viata pare, cel putin in limbajul antreprenorilor de top, o viata ratata. Cu toate acestea, nu uitati ca succesul inseamna ceva diferit pentru fiecare om in parte si nu doar reusita pe plan financiar.


Chiar si asa, idealurile multora nu par sa mai devina realitate. Mai mult de atat, multi dintre cei care acumuleaza averi insemnate nu reusesc sa se bucure de faptul ca au dobandit independenta financiara la care cei mai multi oameni doar viseaza. 

Motivul acestor neajunsuri greu de inteles pentru unii dintre noi? Benjamin Hardy explica recent, intr-un articol pentru CNBC.com, ca dezechilibrele de pe planurile variate care compun viata unui om fac ca succesul sa nu bata chiar la fiecare usa. 

In opinia sa, succesul inseamna sa imbunatatesti continuu cine esti, cum traiesti, cum esti de folos si cum relationezi. De ce nu evolueaza, asadar, cei mai multi oameni si de ce nu au, in egala masura, succes?

Cu cat mai dezvoltat devii, cu atat mai concentrat ar trebui sa fii asupra acelor putine lucruri care conteaza cu adevarat. Citandu-l pe Jim Rohn, s-ar parea ca cei mai multi oameni nu au succes fiindca se specializeaza in multe lucruri minore. 

Ca sa ai succes, nu poti sa continui sa-ti petreci timpul cu oamenii care nu te ajuta sa cresti. Ar trebui sa ne petrecem zilele efectuand diferite activitati de calitate. 

Si, cu cat devenim mai de succes (succesul fiind definit ca echilibrul dintre aspectul spiritual, relational, financiar si fizic) si eliminam orice altceva, cu atat mai putin putem justifica slaba calitate. 

Pe masura ce viziunea pe care o avem pentru noi se dezvolta, ne dam seama ca trebuie sa facem mai multe ajustari, sa cheltuim, de exemplu, mai putin bani, timp si energie pe diverstiment si nimicuri care nu ne folosesc. Trebuie sa economisim mai mult si sa investim in educatia si in viitorul nostru. 

Atentia noastra trebuie sa fie din ce in ce mai mare, iar obiceiurile noastre zilnice de inalta calitate. Nu e despre perfectiune, mai spune Hardy, si nici despre a fi ocupat tot timpul. Avem de imbunatatit zilnic aspectele vietii noastre, in conditiile in care o zona o influenteaza pe alta si asa mai departe. Cum facem un anumit lucru se reflecta in cum facem zece alte lucruri. 

Cand reusim sa ne umplem zilele cu astfel de principii de baza si reusim sa le stapanim, atunci vom avea succes in toate ariile vietii noastre. De exemplu, daca vom deveni extrem de organizati, vom deveni automat si mai productivi. Si daca vom munci mai mult, vom obtine cu siguranta si rezultate mai bune. 

Totodata, va trebui sa invatam sa spunem "nu" oportunitatilor marete, dar irelevante, si care ne duc pe un alt drum decat cel pe care ni-l dorim. 

Pe masura ce ne apropiem de a trai zi de zi conform valorilor si idealurilor noastre, lucruri uimitoare incep sa se intample. Vom fi mai fericiti. Vom fi mai prezenti in relatia cu cei pe care ii iubim. Ne vom petrece timpul mai bine. Vom urma vise mai mari si mai ambitioase. Vom fi mai rezistenti in fata provocarilor. Vom trai viata la un nivel mai inalt, iar asta se va reflecta prin ceea ce devenim. 

Insa cei mai multi oameni sunt prinsi de noianul lucrurilor marunte, iar asta ii face sa nu evolueze, sa nu progreseze. E nevoie de munca, de vointa, de perseverenta, dar e posibil. Iar viitorul va fi cu totul altul.